Dezvoltare personală

Probabil că fiecare dintre noi a intuit existenţa unei realităţi incontestabile care spune că există două moduri de a ne trăi viaţa: unul bazat pe totală conştientizare ale nevoile ego-ului, în conexiune cu întrega fiinţă, realizând existenţa vieţii la nivelul fiecărei celule vii, iar celălalt mod, bazat pe o inconştienţă dătătoare de pierdere în neant, în care nu există nici întrebări şi nici răspunsuri.

Este imposibil să convingi pe cineva că ar putea proceda şi altfel, daca norocul îl ajută să reuşească mereu. Numai că norocul omului se schimbă, chiar şi vremurile se schimbă – numai el nu-şi schimbă acţiunile.Machiavelli

Tranziţia de la o viaţă lipsită de conţinut la o viaţă plină de înţelesuri, bazată pe un nivel de conştienţă înalt, presupune o incursiune în trecut, abandonarea lui, depăşirea pricipiilor după care ne-am condus atâta timp; presupune schimbări de credinţe şi convingeri şi toate duc la descoperirea unei noi dimensiuni a vieţii. Când vine timpul să depăşim modul dualist de a trăi, bazat pe opoziţii, conflicte şi nevoi superficiale, precum a fi îngrijorat de viitor, a regreta vechile greşeli, a retrăi ziua de ieri, a anticipa ziua de mâine, a goni cotra cronometru, a opune rezistenţă la schimbare, când ne-am atins limita de incompetenţă, intenţia de a ne achiziţiona o nouă viaţă în care să aflăm cine suntem cu adevărat, devine iminentă.

Suntem obişnuiţi să spunem că ne schimbăm hainele, look-ul; că se schimbă vremea, vremurile, că vrem să ne schimbăm mobila sau culoarea zugrăvelii sau locul de muncă. Vorbim de asemenea despre a-i schimba pe alţii: vrem să schimbăm comportamentul unui copil, să-i educăm pe alţii, să-i motivăm pe angajaţii noştri în vederea schimbării atitudinii faţă de muncă, vrem să modificăm percepţiile şi opiniile altora pentru a-i determina să ne cumpere produsele, să ne voteze, să-şi schimbe atitudinea faţă de noi, să ne placă, să ne iubească. Mult mai rar ne gândim la un proces de auto schimbare.

Exprimă-te! Alege să fii tu!

Dezvoltarea personală presupune o redescoperire. Psihologia s-a îmbogăţit cu cantităţi mari de informaţii despre fiinţa umană şi a produs metode eficiente de schimbare a comportamentelor şi atitudinilor, de gestionare a emoţiilor, de autocunoaştere, de reeducare. Analiza personală este auto schimbare – între necesitate şi dificultate – procesul te aduce la un nivel al cunoaşterii dobândit prin experienţa personală directă, deoarece acesta este cel mai înalt nivel al cunoaşterii.

Te invit să-ţi manifeşti potenţialul personal sesizând resursele pe care nici nu ştii că le porţi în tine.