Hipnoză clinică
Ce este hipnoza?
În timpul stării normale de conştiinţă, percepem mulţi stimuli diferiţi şi senzaţii şi le procesăm în acelaşi timp. În hipnoză sau în transa hipnotică atenţia este concentrată doar asupra unui singur punct iar restul mediului este mai puţin important. Aceasta se întâmplă destul de des în viaţa de zi cu zi, şi fără a face ceva “ca şi cum ai fi în transă” este un lucru obişnuit. Trăim un fel de transă în timp ce facem jogging, în timp ce citim un roman interesant, urmărim un film captivant, conducem maşina sau când lucrăm foarte concentraţi. În context clinic aceste abilităţi privind stările de transă spontane sunt utilizate şi încurajate pentru a facilita utilizarea lor în rezolvarea problemelor mentale şi fizice.
Dacă vă amintiţi de scena din basmul lui “Harap Alb”, în care fiul mezin al împăratului merge în grajd cu o tavă de jăratec pentru a-şi alege calul, ce cal a venit să se hrănească cu jăratec! Era calul cel mai slab, gloaba cea mai neputincioasă din grajd! Aşadar nu contează cum arătăm, ce spun alţii despre noi, de unde venim, în fiecare din noi poate exista calul năzdrăvan, în fiecare din noi pot exista resurse deosebite. Dar nu uitaţi, feciorul împăratului s-a dus în grajd cu o tavă cu jăratec, nu cu una cu ovăz! Prin urmare, resursele deosebite din noi nu pot fi mobilizate prin mijloace obişnuite, ci prin mijloace mai puţin obişnuite, de pildă, prin hipnoză. Hipnoză clinică, este caracterizată de următoarele trăsături distinctive:
“În timp ce mă asculţi, totul se schimbă… respiraţia ta se schimbă, poziţia corpului tău se schimbă… gândurile şi imaginile care îţi trec prin minte se schimbă şi ele… Doreşte inconştientul tău să te conducă într-o transă hipnotică profundă?”Milton Erickson
– a intra şi a ieşi din transă este o acţiune total deliberată;
– intenţia de a face sau nu ceva nu este restricţionată în nici un fel;
– dacă persoana atinge un nivel de transă mai profound, se dezvoltă un fel de automatism prin care persoană e încurajată să acţioneze şi să descopere noi potenţiale şi posibilităţi în propria persoană;
– acestea sunt experienţe comune, fără a avea nimic spectacular – similar cu impresia pe care o persoană o are atunci când face jogging şi realizează dintr-o dată ca picioarele aleargă automat; – când persoana se găseşte într-o asemenea stare, depăşirea limitelor personale devine posibilă.
Hipnoza creează o legătură între limbaj şi sistemul nervos; demonstrând relaţia dintre “hartă” şi “teritoriu”. Harta nu e totuna cu teritoriul. Modelul intern al unei persoane despre lume (harta) va determina cum această persoană va percepe, răspunde şi interacţiona cu realitatea externă (teritoriul). În starea hipnotică oamenii adesea accesează părţi ale experienţei sau personalităţii care le sunt inaccesibile în stări de conştienţă obişnuite. Hipnoza e considerată “o uşă către inconştient”, acest aspect făcând din ea o cutie magică eliberatoare.