Cum poate să te ajute consilierea de cuplu

Principalul scop al consilierii maritale este modelarea stilurilor nepotrivite de comunicare şi relaţionare dintre cei doi parteneri şi obţinerea unor stiluri noi şi eficiente. Acest lucru se obţine prin clarificarea şi înţelegerea de către cei doi a propriului comportament. Inevitabil, când intrăm într-o relaţie intimă, ne sunt puse la încercare vechile modalităţi de comportament pe care le foloseam zi de zi. Acum însă, ele nu ne mai sunt de folos, deoarece ele erau eficiente doar pentru noi şi eventual pentru familia din care provenim.

Fiecare dintre noi creeaza o reprezentare a lumii in care traieste, a oamenilor pe care ii intalneste-o harta sau un model pe care il foosim pentru a ne forma comportamentul. Reprezentarea noastra despre ume determina in mare masura care va fi experienta noastra despre lume, modul in care vom percepe lumea, ce optiuni vom vedea ca ne sunt disponibile in timp ce traim in lume.

Când doi oameni trăiesc împreună, se îmbină de fapt două tipuri de concepţii despre viaţa de cuplu şi familie, fapt care de cele mai multe ori dă naştere la tensiuni şi conflicte, fiecare crezând că modul său de acţiune este cel potrivit. Astfel, consilierul are rolul de ghid şi în acelaşi timp de oglindă neutră a ceea ce se întâmplă între parteneri şi a concepţiei lor.

Consilierul va ajuta cuplul să îşi mobilizeze resursele, calităţile pentru a stimula punctele lor tari, astfel încât să găsească împreună cât mai multe soluţii reale şi posibile la dificultăţile cu care se confruntă. Astfel, partenerii cuplului pot deveni mai iubitori, mai toleranţi, mai flexibili, mai eficienţi, mai împliniţi.