Cine sunt cei care ne manipulează?

Delia A.Dragoste, Relaţionare părinte copil

Sunt convinsă că ați cunoscut cel puțin un manipulator. Cu toții folosim manipularea într-o anumită măsură, dar unii indivizi se bazează pe ea pentru a-și hrăni egoul și pentru a-și atinge scopurile narcisiste. Uneori, este în interesul nostru să încetăm o relație manipulatoare atunci când aceasta nu poate fi schimbată sau este necinstită și nesănătoasă. Un individ poate manipula din pură obișnuință. Obiceiurile se înrădăcinează iar manipulatorii optează pentru calea pe care o cunosc cel mai bine, fără să exploareze situația și să aleagă calea cea mai eficientă și onestă. Motivul pentru care manipularea persistă este faptul că aceasta funcționează. Iar contra-controlul pe care îl are o victimă, este acela de a o face să nu mai funcționeze. Dacă vă dezvoltați capacitatea de a vedea, dincolo de cuvinte procesele de gândire uneltitoare ale manipulatorului, veți fi surprins să aflați, cât de ușor veți descoperi adevăratul lui scop și comportamentul manipulator își va pierde puterea de a vă influența. La cei mai mulți dintre noi, până la vârsta de treizeci de ani, caracterul va fi consolidat ca un mulaj și nu se va remodela niciodată. Din fericire, lucrurile nu stau la fel pentru toată lumea. Dar când vorbim despre persoane cu tulburări de personalitate sau cu trăsături de personalitate cu dificultăți grave de adaptare, o schimbare radicală este improbabilă.

Persoanele cu tulburări de personalitate recurg frecvent la comportamentul manipulator sau pot să se concentreze asupra atingerii scopurilor cu orice preț.

Manipulatorii au multe fețe și îndeplinesc criteriile unor tulburări de personalitate descrise în manualul de diagnostic al Asociației Psihiatrilor Americani sau în manualul de sănătate mintală utilizat în Europa.

Manipulatorii consideră o relație că fiind fie un concurs de inteligențăla care ei sunt excepționali, fie o cale de a li se satisface nevoile. Persoanele la care tulburările de personalitate sunt înrădăcinate devin incapabile de a face schimbări adaptative normale, indiferent cât de sincere par. Unele nu vor să se schimbe, iar altele nu au niciun interes să se schimbe. Toate tulburările de personalitate pe care le voi descrie în continuare v-ar putea fi de mare ajutor în identificarea caracteristicilor manipulatoare.

Personalitatea antisocială

Persoanele antisociale au un talent de mici în a avea probleme. Deși intră în conflict cu legea și stau și la închisoare ei pot fi sarmanți și amuzanți. Nu au mustrări de conștiința și sunt impulsivi, dar alături de ei puteți petrece clipe minunate. Dacă le cereți să se comporte că niște adulți responsabili veți realiza în sfârșit că singurul lor scop este de a se distra și de a trăi periculos. Felul lor specific de manipulare este să va găsească punctul vulnerabil și să-l folosească spre a vă controla.

Personalitatea de tip borderline

Acești indivizi sunt foarte emotivi și odată ce idealizează relațiile pregătiți-vă ca apoi să le defăimeze. Își antrenează familia și prietenii în vârtejul lor emoțional. Se tem de abandon și dau dovadă de un comportament extrem dacă sunt părășiți. Sunt nesiguri în ceea ce privește propria identitate și nu au capacitatea să mențină relații interpersonale stabile. Manipularea tipică a lor este de a vă amenința că își vor face rău pentru a vă păstra în relație.

Personalitatea histrionică

Exagerat de emotive și seducătoare din punct de vedere sexual, histrionicii vor să li se acorde atenție. Fac orice pentru a rămâne în centrul atenției. La început îi percepem distractivi și interesanți, apoi descoperim că nu au sentimente profunde față de nimic care nu are legătură cu ei și cu nevoia lor de a fi admirați. Forma de manipulare tipică este să seducă ca să i se satisfacă nevoia constantă de atenție.

Personalitatea narcisistă

Narcisicii se cred buricul pământului. Dacă vreți să relaționați cu ei trebuie să fiți de acord cu ei fiindcă nu tolerează nici un fel de critică. Trebuie să îi răsfățați și să îi admirați, orice alceva ați face nu vor satisface așteptările lor exigente. Când manipulează încep prin a vă curta și a vă cuceri cu un pseudo-șarm prea frumos ca să fie adevărat, iar apoi va vor seca de bani.

Personalitatea dependentă

Aceste persoane simt nevoia de a fi aprobate de ceilalți și se tem să ia decizii independente. Se străduiesc enorm de mult să păstreze o relație pentru a evita singurătatea. Dacă relația se sfârșește nu vor vrea să renunțe. În relațiile cu oamenii au nevoie de încurajări și sprijin.

Aceste persoane sunt foarte amabile și dispuse să facă orice pentru a evita conflictele și abandonul. Vor manipula prin această amabilitate beneficiind de o dependență copleșitoare pentru ceilalți.

Personalitatea psihopată

Psihopații au aptitudini renumite pentru a vă fermeca astfel încât să le dați totul. Apoi dispar fără urme și nu va dați seama de nimic, dar încă continuați să-i apărați cu înverșunare. Fiți cu ochii în patru când intuiția vă dă un semnal de alarmă.

Aceștia pot fi uimitor de șarmanți, deseori inteligenți, dar prea buni ca să fie adevărat. În interiorul lor nu există decât sentimente superficiale fiindcă nu pot empatiza și nu pot iubi. Nu vă lăsăți vrăjiți fiindcă asta e tactică de manipulare care vă lasă năuciți și cu ochii în zare.

Cunoașterea înseamnă putere, prin urmare, învățați despre tulburările de personalitate: cum să le identificați,  ce îi motivează pe manipulatori și despre cum să le recunoașteți comportamentul lor necinstit, iar aceste achiziții vă vor ține la distanță de a deveni o victimă ușoară.