Așterne pe hârtie un jurnal

Delia A.Dragoste, Relaţionare părinte copil

Fiecare persoană ar trebui să poată vorbi despre experiența de a avea sau de a fi avut un jurnal. A scrie despre gândurile, grijile, temerile, evenimentele și experiențele sale poate fi o experiență terapeutică incredibilă. Scriind în jurnal îți vei atenua durerea provocată de experiențe traumatizante, te vei detașa de evenimentele negative și vei reflecta asupra conflictelor și a deciziilor.

Jurnalul poate fii propriul sanctuar în care îți explici de ce ești stresat, menționând detalii pe care nu întotdeauna vrei să le dezvălui oamenilor pe care îi cunoști. Poți să te plângi de problemele pe care știi că le vei depăși, poți să înjuri, să fii răutăcios, insuportabil și neserios. Poți fii exact așa cum îți place să fii dar nu-ți permiți prea des să te exteriorizezi sau să te redescoperi.

Oamenii de știință au descoperit că a scrie despre subiecte tulburătoare poate crește funcția imunitară, îi poate determina pe oameni să sufere de mai puține boli, poate atenua durerea și poate îmbunătăți dispoziția și descrește depresia și anxietatea.

În jurnal îți poți exploara sentimentele, îți poți pune întrebări, poți scrie despre ideile care îți trec prin minte atunci când nu te simți bine, când te critici, când nu te tratezi cu dragoste ori compasiune, când nu îți permiți să greșești sau să ai eșecuri, când vrei mai mult decât poți, dar și despre emoțiile și gândurile trăite în interacțiunea cu ceilalți. Acest lucru te poate ajuta să înțelegi de ce o anumită situație provoacă stres, de ce se repetă într-un anumit context, cum reușești să îi dai voie să te tulbure.

Chiar dacă lucrurile sunt dificile, jurnalul le poate face mult mai ușor de suportat.

Îți recomand să scrii fără grabă, gândurile automate, negative, astfel încât să vezi negru pe alb cât de iraționale sunt. 

Poți vorbii cu tine și să îți pui întrebări despre sensul unei zile sau chiar a vieții tale. Despre cât de mult te îndepărtezi de drumul tău și despre variante de revenire. Beneficiul va veni și de pe urma scrierii cât și de pe urma recitirii. Uneori vei avea un moment de iluminare  în care lucrurile se așează într-o ordine atât de firească încât viața va deveni limpede și clară.

Scrie în jurnal la sfârșitul zilei, într-un loc potrivit  în care să nu fii deranjat. Poți să scrii într-un carnețel sau la calculator într-un jurnal on line. Scrie măcar 15 minute pe zi cel puțîn 3 zile consecutive. Ai putea scrie despre ce te îngrijorează, la ce visezi, ce eviți, ce te afectează într-un mod nesănătos sau despre ceva grav întâmplat în trecut. Poți scrie despre același lucru în fiecare zi sau pot apărea noi priorități și preocupări. În unele momente ai putea să te simți trist, dar starea se va diminua și va dispare în câteva ore.

Fii complet sincer fiindcă ceea ce scrii te privește doar pe tine. Poți păstra ceea ce scrii sau poți șterge, poți să arzi sau să le bagi în tocătorul de hârtie și acest lucru va avea un rol purificator.

În fiecare zi scrie măcar despre un lucru pentru care ești recunoscător. Reflectând asupra întâmplărilor din acea zi vei fi surprins de multe lucruri pentru care poți fii mulțumit. Recunoștința este o emoție benefică care aduce cu ea stări pozitive de vioiciune, entuziasm, hotărâre, atenție și energie.

Exersând recunoștința îți vei direcționa atenția asupra părții pline a paharului detașându-te de experiențele negative pe care le vei putea privi dintr-o altă perspectivă. Dacă vei scrie doar despre supărările și nemulțumirile tale și le vei reciti peste o săptămână sau o lună, vei avea impresia greșită că nimic bun nu s-a întâmplat. Viața are și apusuri și răsărituri de soare. De ce să ne ancorăm și să memorăm doar emoțiile și evenimentele neplăcute?

Practica recunoștinței se poate face și în familie, în fiecare seară înainte sau în timpul cinei. Este un mod de a invita pe toată lumea să reflecteze și să împărtășească lucrurile pentru care sunt recunoscători. În mod tipic atunci când oamenii se întorc de la muncă se descarcă în privința lucrurilor care au mers prost în timpul serviciului. Dar dacă se păstrează acest obicei este bine ca el să se combine cu practica recunoștinței. 

Mai poți adaugă în jurnalul tău o categorie de afirmații despre care crezi că sunt adevărate și care înlocuiesc eficient gândurile negative de genul “Nu voi reuși”, “Sunt un ratat”, “Nu sunt bun de nimic”, “Nu-mi stă bine”.

Scrie la începutul fiecărei pagini cu litere mari sau cu o altă culoare afirmații care te încurajează, care îți cresc stima de sine și îți sunt folositoare în zilele următoare. Ideea este să folosești afirmația pentru a eradica vechiul gând negativ și problematic. 

Felul în care gândești se reflectă în scris și afectează modul în care te simți. În încheiere vreau să-ți dezvălui o tehnică  de pe urma căreia poți profita în fiecare zi. Cea mai bună cale pentru a trece cu brio peste greutățile din fiecare zi este să-ți utilizezi potențialul umorului și să reacționezi la situațiile stresante mai degrabă amuzându-te pe seama lor decât să le lași să te afecteze. Poți rade împreună cu ceilalți de situațiile ridicole sau poți scrie în jurnal o glumă care să aibă legătură cu experiența zilei tale.

Găsirea situațiilor amuzante în viața de zi cu zi ajută la preîntâmpinarea reacțiilor negative care te pot face să te simți prost sau care îți scad încrederea în tine și odată cu asta capacitatea de a socializa și de a întreține relații cu oameni de bună credință.

Nu uita că această tehnică este un instrument din trusa ta de rezistență pe care o porți mereu în tine. De fiecare dată când ești indispus sau abătut verifică trusa. Așterne pe hârtie un jurnal!

Aceste abordări te vor ajuta să-ți stabilizezi mental sănătatea și normalitatea în viața ta îmbunătățind calitatea vieții și dezvoltând o relație bună cu sinele.