Infertilitatea este un factor de stres major neorganizat ce se întâmplă în mod neașteptat. Nu toți oamenii dețin abilități pentru a face față stresului așa că ei încearcă strategii de confruntare pentru a-și controla viața. O confruntare problematică crește stresul în infertilitate.
Când oamenii se confruntă cu o astfel de condiție și nu o pot evalua, se simt incapabili să o depășească, indiferent de capacitățile sau abilitățile lor, pot alege metode pentru a evita confruntarea directă cu problema principală.
Oamenii care suferă de psihonevroze privesc realitățile lumii dintr-un punct de vedere negativ și nu se pot simți în siguranță în ea. Atunci când astfel de persoane se confruntă cu o afecțiune stresantă, fac o evaluare negativă. În măsura în care acești oameni posedă mai puțină stimă de sine, ei estimează pericolul mult peste propriile abilități, prin urmare suferă de mai mult stres. Susținerea socială este un mecanism sănătos de confruntare împotriva problemei infertilității. În aceste relații sociale, persoanele bolnave își pot împărtăși problemele tulburătoare, deranjante și dezagreabile la cunoștințele lor de încredere, cum ar fi prietenii sau rudele. Discuțiile cu ei funcționează ca o purificare mentală și, ca urmare, persoana utilizează metode de confruntare adecvate în loc de metode de confruntare inutile.
Participarea activă într-un grup cu scopul de a rezolva problema crește încrederea în sine și reduce autoblamarea. Situația pare mai puțin amenințătoare și oamenii își pot depăși stresul mental prin sentimentul de apartenență la grup. Susținerea socială joacă un rol important în reducerea efectelor negative ale bolilor, a experiențelor deranjante și a efectelor incidențelor negative, precum și creșterea sentimentului de control, a încrederii în sine și a calității vieții. Când o femeie infertilă simte că poate controla starea existentă, evaluează situația ca find mai puțin stresantă. Această încredere în sine îmbunătățită funcționează ca o bază adecvată pentru a transforma complet punctele de vedere negative. Astfel, ea se confruntă activ cu situația și aceasta reduce efectele negative ale stresului. Deci, sprijinul este un obstacol pentru a preveni pătrunderea stresului.
Dimpotrivă, luptele perturbatoare interpersonale reduc încrederea oamenilor în confruntare și sporesc sentimentul amenințător al incidenței vieții. Prin urmare, această lipsă de asigurare și autovalorizare duce la autoblamare și lipsă de încredere în sine și incapacitate de a controla situația, astfel încât nivelul de stres și perturbare crește. Și oamenii apelează la furie, plângând și evitându-i pe alții în loc să apeleze la o confruntare eficientă cu problema.
Mai multe cercetări au raportat că, în confruntarea cu stresul vieții, femeile folosesc mai mult confruntarea concentrată pe emoție decât bărbații. Rezolvarea problemei prin confruntării concentrate asupra emoțiilor este mai puțin eficientă și mai slabă în rezultatele privind sănătatea mentală în comparație cu confruntarea concentrată asupra problemei. Femeile cred că emoțiile lor sunt mai sensibile și ar exista o relație între simțămintele lor interioare și calea de rezolvare a problemei.
Pe de altă parte, sprijinul social poate fi un factor generator de stres. Dacă persoanele din grupul de suport nu au experiență sau condiție comună ca și persoana în cauză, efectele pozitive ale întâlnirilor sociale este limitată. Cu alte cuvinte, importanța asemănării din punct de vedere social a celui care oferă sprijinul și persoana care îl primește este determinant fiindcă de cele mai multe ori sursele de sprijin pentru femeile infertile sunt acele persoane care nu au suferit niciodată de această boală. Deci, o femeie infertilă îi privește pe ceilalți oameni ca neputând să-i înțelegă niciodată problema ei și neputând să-i ușureze durerea.
La clinica Genesis Athens sprijinul social îmbracă forma grupurilor de suport pentru femeile infertile. Alături de psihologul clinicii testăm metode de adaptare eficiente, creștem sentimentul de încredere în sine și în abilitățile individuale, ne informăm și ne consolidăm credințele funcționale pentru a obține rezultatele dorite. A primi și a oferi sprijinul unei mame care se confruntă cu provocările infertilității are o eficientă dovedită în reducerea stresului și creșterea calității vieții. Acest program de sănătate, de educație și suport pentru femeile care se confruntă cu infertilitatea sugerează că o astfel de intervenție poate avea efecte benefice în mai multe aspecte ale vieții. Femeile care au beneficiat de prezența într-un grup de suport au fost evaluate și s-a observat o îmbunătățire semnificativă în domeniul preocupărilor sociale, creșterea coeziunii maritale, scăderea stresului global, în deosebi a suferinței legate de viața fără copii și, claritate în luarea deciziilor medicale.