Emoții vindecătoare – optimism, încredere, prietenie, bunavoință și binedispunere

Delia A.Profesional

Emoțiile noastre pot fi foarte importante pentru starea de sănătate. Datele științifice arată că legătura dintre emoții și sănătate este foarte strânsă în cazul sentimentelor negative: furie, anxietate, depresie. Daca sunt accentuate și prelungite, acesta stări pot scădea imunitatea și pot crește vulnerabilitatea la boală, pot amplifica simptomele sau pot împiedica recuperarea. Stările pozitive, cum ar fi optimismul, calmul, binedispunerea, par să aibă efecte benefice asupra stării de sănătate, cu toate că datele referitoare la acest proces nu sunt la fel de solide ca și în cazul celor negative. Concluzia cercetărilor este că sunt emoții dăunătoare și emoții hrănitoare și ambele au impact asupra sănătății.

Analizând stările psihice care conduc la însănătoșire sau la îmbolnăvire, nu se sugerează că stările mentale sunt sigurele implicate. Ca să verificăm de ce ne-am îmbolnăvit trebuie să analizam mai mulți factori.

Dintre emoțiile vindecătoare fac parte calmul, optimismul, încrederea, bucuria, bunăvoința iubitoare și starea de binedispunere. Imapactul acestor stări asupra sistemului imunitar este măsurat prin creșterea numărului și a eficienței celulelor imunitare. Cercetarea acestor stări psihice include și bolile de inimă sau de alt tip, care nu au nimic de-a face cu sistemul imunitar. Dacă cercetam stările psihice benefice, constatăm că relaxarea învățată de studenții aflați în sesiune are un puternic efect. Cele mai multe studii au fost făcute pe oameni care au învățat un mod de relaxare, foarte adesea acest mod fiind meditația. Există o serie de metode folosite în practica terapeutică pentru a-i ajuta pe oameni să devină mai calmi.

Optimismul este mai mult o perspectivă care are de-a face cu modul în care explicăm lucrurile neplăcute care apar în viața noastră, evitând depresia și demoralizarea în cazul unor supărări.

De exemplu, atunci când pierd un examen, unii spun că asta s-a întâmplat pentru că sunt proști. Ei explică acest lucru în termenii unei trăsături stabile și permanente pe care o au. Acesta este viziunea pesimistului. Alții spun că au picat pentru că a fost un examen greu, dar că data viitoare vor învăța temeinic. Ei explică evenimentele supărătoare în termenii unei situații aflate în permanentă schimbare.

Încrederea este sentimentul că suntem capabili să stăpânim situația și este asociată adesea cu senzația de control. Anumite slujbe îi determină pe oameni să simtă că au un control foarte redus asupra situației. În cazul oamenilor cu astfel de servicii se întâlnesc de trei ori mai multe cazuri de hipertensiune sau de alte probleme medicale decât în cazul celor care au mai mult control asupra a ceea ce fac sau cred că ar avea.

Pacienții internați în sanatorii sau în aziluri simt adesea că nu dețin nici un control. Psihologii de la Yale au convins conducerea unui azil să permită unui grup de oameni în vârstă să aibă mai mult control asupra deciziilor, cum ar fi alegerea meniului sau a orelor de primire a vizitelor. Ei au dat fiecărui membru al acestui grup o plantă de care să aibă grijă. După un an, grupul a înregistrat doar jumătate din numărul de decese întâlnit în cazul altor grupuri ai căror membri nu dețineau nici un control.

O altă stare psihică benefică este dispoziția de a fi prietenos sau conectivitatea socială. Adică, măsura în care cineva își poate face mulți prieteni sau poate găsi oameni care să-i furnizeze sprijin emoțional. Într-un studiu al Universității California, cercetătorii au comparat două categorii de intervievați. Din cei 5000 de oameni, unii aveau foarte puțini prieteni, iar cealaltă categorie aveau prieteni dar și participau în diferite moduri la viața comunității. După nouă ani, în rândul celor care aveau puțini prieteni existau de două ori mai multe decese decât în rândul celor care aveau foarte mulți. Factorul conectivității sociale are legătură cu rata mortalității. Datorită unor asemenea descoperiri, bolnavii sunt plasați în cercuri care acordă sprijin emoțional alături de cei care suferă de aceeași boala. Dacă există oameni cărora le pasă de tine și dacă ție iți pasă de alții, beneficiezi de o stare de sănătate mai bună. Terapia de grup funcționează după această idee.

Bucuria sau fericirea și binedispunerea sunt alte stări pozitive. Oamenii care urmăresc comedii, care râd, care se bucură aproape din orice au șanse să trăiască o viață lungă.

Bunăvoința iubitoare este o emoție în care nu există loc de speculații. Dacă petrecem o oră meditând la bunăvoința iubitoare, gândindu-ne la toți oamenii din viața noastră care au fost afectuoși cu noi, sistemul imunitar este stimulat și funcțiile imunitare se schimbă semnificativ.

Aceste cercetări vorbesc despre o soluție în rezolvarea problemelor sau a bolilor. Poate după ce ați citit acest material veți spune că este în interesul vostru să fiți afectivi nu furioși, să fiți binedispuși și nu depresivi, adică, să alegeți să trăiți cât mai multe emoții vindecătoare indiferent de lumea și vremurile în care trăim. Acest lucru este posibil, deoarece stările noastre interne, deși credem că sunt cauzate sau întreținute de factori externi, în realitate sunt în controlul individual și sunt modul în care alegem să ne poziționăm fată de viață.