Ce poate face hipnoza

Ce poate face hipnoza şi cui îi poate fi de folos?

Stările de transă pot fi utilizate în medicină, stomatologie, psihoterapie. În bolile cornice pentru a facilita examinările neplăcute, pentru a pregăti anestezia pentru operaţie. În stomatologie pentru a reduce anxietatea şi pentru a face tolerabile tratamentele îndelungate; pentru a obţine anestezia hipnotică; mioartropatia; problemele articulaţiei mandibulare, şi pentru a face posibil tratamentul atunci când este un reflex de gag excesiv.

În psihoterapie, transa este utilă în tratamentul anxietăţii, fobiei, depresiei, stresului post-traumatic, tulburărilor psihosomatice: colon iritabil, tensiune arterială crescută, psoriazis, alergii, migrene, durere cronică; precum şi în tratamentul tulburărilor alimentare; în insomnii; în obiceiurile nesănătoase, precum fumatul. În transă este de asemenea posibil să se găsească sursa problemelor prin intermediul regresiei şi călătoria în viitor pentru a trăi noi modalităţi de a trăi fără simptom.

În timpul inducerii transei, concentrarea este distrasă de la stimulii externi şi direcţionată către senzaţii interne. De obicei, se realizează o stare de relaxare fizică, ca un prim efect. Hipnoza nu este “un program de relaxare” stereotip, ci este croită după individ. Relaxarea în hipnoză este asociată cu o calmare a ritmurilor biologice şi dezvoltă posibilitatea fiecarui pacient de a se concentra asupra experienţelor interioare furnizoare de resurse. Dacă hipnoza este folosită pentru a facilita o examinare sau un tratament (chirugical sau stomatologic) focusul va fi asupra episoadelor pozitive şi plăcute pe care pacientul şi le alege singur – cu cât sunt mai realiste aceste scenarii, cu atât lumea exterioară va fi mai disociata.

Prin stimularea capacităţii de a se relaxa în timpul tratamentului, hipnoza încurajează asumarea responsabilităţii pentru propria stare de bine. În psihoterapie se realizează de multe ori o realitate alternativă pentru a controla comportamentul simptomatic; în această realitate alternativă, modificarea sau extincţia simptomelor este trăită atât de intens, încât în final, această realitate imaginată hipnotic devine parte a vieţii de fiecare zi. Retrăirea evenimentelor traumatice din trecut este factorul semnificativ în tratamentul cauzal prin regresie. Experienţe reprimate sau uitate pot fi astfel reamintite şi reevaluate în lumina cunoştinţelor actuale. Modalităţile anterioare de procesare a emoţiilor pot fi corectate în transă hipnotică.

Hipnoza este ştiinţa şi arta de a utiliza paternuri de comunicare – atât verbale cât şi non-verbale, pentru a ajuta un individ să intre într-o stare de conştienţă modificată – deseori, dar nu exclusiv o stare de transă. Dar poate cel mai important lucru este faptul că a fost preluat modelul lui Milton Erickson despre inconştient. Mai exact, faptul că inconştientul încetează a mai fi doar o cămară îmbâcsită, unde ne depozităm frustrări şi refulări în mai cine ştie ce borcane mari şi groase, extrem de bine sigilate, de care nu vrem să ne apropiem. Pentru Erickson, inconştientul se transformă într-un loc plin de resurse, de creativitate, capabil să genereze soluţii pentru toate problemele inventate.